Co-working & kids

0
4

Probleem:
Tijdens de eerste lockdown moesten veel mensen opeens vanuit huis werken, vaak ook nog met kinderen thuis. Voor veel mensen is dit een zware periode geweest, waarin ze veel minder aan hun werk toekwamen. Vooral alleenstaande ouders hadden het zwaar. Want hoe kun je je concentreren met (lawaaierige) kinderen om je heen? Hoe kom je aan je werk toe als je tegelijkertijd kinderen moet begeleiden met hun schoolwerk en als het huishouden opeens veel meer werk is? Bovendien kun je niet even sparren met collega’s, en het online vergaderen werkt meestal ook niet zo prettig.

geen-tips-voor-thuiswerken door speld.nl

Nu hopen we dat de situatie verbetert, als de tweede lockdown voorbij is. Als de kinderen weer naar school / naar de kinderopvang gaan zal dat in ieder geval weer een grote verbetering zijn. Maar met veel mensen dicht op elkaar in een groot kantoor zitten is nog steeds geen goed idee, want het virus is nog lang niet weg en het kan zich weer snel verspreiden. Sommige mensen hebben kleine kinderen thuis die nog niet naar school gaan en voor anderen is het te duur om steeds een oppas te betalen.

Kortom, het probleem is: tijdens de eerste lockdown moesten mensen meer dan twee maanden lang thuiswerken (met kinderen om zich heen). Nu willen veel mensen hun huis uit, anderen ontmoeten en goed kunnen doorwerken. Maar het nieuwe normaal is anders dan het oude normaal. Mensen kunnen niet zomaar terug met een volle trein naar een vol kantoor. Dus wat nu?

De oplossing:
Stel je deze ‘werkdag’ voor: met je laptop achterop op je bagagedrager en je dochter van drie voorop in een kinderzitje – of ben jij een bakfietsouder? – fiets je naar “je werk”. Je komt aan bij Coöperatie Eva, je zet je fiets op slot, tilt je kind op en pakt je laptop. Je bestelt een lekkere cappuccino en appelsap voor je dochter. “Kom je mee naar de tuin?” vraagt de activiteitenbegeleider van Coöperatie Eva aan je dochter. Je dochter huppelt vrolijk achter haar aan. De tafeltjes staan op meer dan 1,5 meter afstand. Er komen namelijk niet meer dan acht mensen tegelijk flexwerken. Als je na een uurtje even pauze neemt en even gaat sparren met een andere flexwerker, dan zorg je ook dat je anderhalve meter afstand houdt. Nog even lunchen – met je dochter – en daarna nog even doorwerken. Een uurtje later fiets je weer terug naar huis. Zo, dat was fijn werken!

Concreet:
Wat is het idee precies? Een nieuw concept: flexwerken met kinderactiviteiten. Bij lekker weer buiten flexwerken op een terras. Bij slecht weer binnen met weinig mensen in een ruimte en voldoende afstand. Ouders kunnen dus hun kinderen meenemen. Zij worden bezig gehouden door iemand van de organisatie / het bedrijf. De flexwerkers betalen per uur voor hun flexwerkplek in combinatie met kinderactiviteiten. Het tarief is lager dan de huur van een flexkantoor met de kosten voor een oppas erbij.

Wanneer er kinderactiviteiten georganiseerd worden met de ouders in de buurt dan gelden niet de (strenge) voorwaarden die normaal gesproken gelden voor een kinderopvanglocatie.

Voor welke sector(en) heb je een idee of oplossing en waarom juist specifiek voor die sector(en)? Dit idee kan voor de horeca – cafés en restaurants, voor co-working spaces zoals Seats2Meet en Spaces, maar ook voor andere bedrijven en organisaties met voldoende ruimte, zoals een theater.

Achtergrond van de organisatie: Coöperatie Eva (onderneming / vereniging) begeleidt vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het opstarten en uitbouwen van hun eigen onderneming. De coöperatie is gevestigd aan een hofje / tuin van de vereniging Wonen & Werken Pander. De ondernemingen van de coöperatieleden zijn heel divers: van een beauty studio tot een reisbureau, theater en een sieradenwinkel. De coöperatieleden en vrijwilligers zullen de activiteiten voor de kinderen begeleiden. Te denken valt aan activiteiten zoals kindertheater, creatieve workshops, schminken, yoga, sporten, etc. 

Wat is er nodig om jullie oplossing te implementeren bij zoveel mogelijk bedrijven (denk aan kostenindicatie en inschatting doorlooptijd voor implementatie)?

Voor een bedrijf is het niet duur of ingewikkeld om ons idee te implementeren. Er is genoeg ruimte binnen/buiten nodig, elektriciteit voor de laptops en iemand die de kinderactiviteiten organiseert. Coöperatie Eva kan ook worden ingehuurd om kinderactiviteiten te begeleiden en om maatwerk te bieden voor het desbetreffende bedrijf / de desbetreffende organisatie.

Voor meer informatie, neem contact op met Coöperatie Eva:
estherlangen@hotmail.com / www.cooperatie-eva.nl