Co-living en Co-working

Co-working and Co-living

Onlangs heb ik een blog-artikel geschreven over de trends en ontwikkelingen in flexwerken. Van werken op de bekende commerciële flexplekken, het werken bij mensen thuis tot en met werken in een volledig ingerichte werk-bus.

Dit flexwerken krijgt nu een nieuwe dimensie met de nieuwste trend: Co-Working en Co-living. Om dit nieuwe concept te ontdekken en zelf te ervaren, ben ik afgereisd naar Sun-And-Co, gevestigd in het plaatsje Javea aan de Costa del Sol in Spanje.

Sun-And-Co is een van de weinige initiatieven in de wereld die de combinatie van Co-Living en Co-Working aanbiedt. Maar voordat ik je over mijn ervaringen vertel, eerst een introductie over de hoofdrolspelers in deze nieuwe vorm van wonen en werken;

1.       De Digital Nomads. Oftewel mensen die ervoor kiezen om te wonen en werken op locaties hoe dit hen het best bevalt, of uitkomt. Sommige van deze Digital Nomads gaan zelfs zover dat ze geen vaste woon of verblijfplaats meer hebben. Ze zijn altijd onderweg, hebben geen aardse bezittingen meer, en maken constant keuzes hoe te leven en waar te werken. Dit zolang er maar een digitale verbinding is met de rest van de wereld om te kunnen werken en leven.   

2.       Workationers: mensen die in tegenstelling tot de Digital Nomads er gewoon een weekje tussenuit willen maar wel door willen werken. Voor even een andere omgeving en frisse input. Oftewel een combinatie van werken in een ontspannen vakantie omgeving.

Co-Living

Na een ietwat lange en enigszins vermoeiende reis naar de Sun-And-Co locatie, wordt je direct voorgesteld aan de andere “gasten” en dan blijkt direct dat het een bonte verzameling van typen mensen is, uit verschillende landen zoals Estland, Rusland, Amerika, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje.

Na installatie van de spullen op je kamer, een plek gezocht in een van de werk-kamers. Al snel bleek dat de meeste mensen toch de centrale woon-werk-eet, plek opzochten. Oftewel iedereen zoekt elkaar op om te gaan werken. Er zijn dus wel separate kamers waar je ongestoord kunt bellen of geconcentreerd kunt gaan werken, maar hier werd weinig gebruik van gemaakt.

De sfeer is al snel gemoedelijk en je maakt een praatje met iedereen. De volgende ochtend is er een introductie-spel, om jezelf voor te stellen. Niet alleen voor een persoonlijke introductie, best wel fijn om te weten met wie je een week gaat doorbrengen, maar ook voor je werk. Wat doe je, en wat kom je halen en brengen.

Er is al een agenda gemaakt voor gezamenlijke activiteiten, maar niet verplicht om aan alles deel te nemen. Dit zijn zowel sociale activiteiten als gezamenlijke werk initiatieven. In dit geval is de locatie aan de zonnig Spaanse kust ideaal voor zon, zee en strand activiteiten zoals kajakken, zwemmen, strand wandeling, volleybal, paddle-surfing etc. Daarnaast zijn er ook in-house activiteiten als gezamenlijk koken, yoga, filmavond, etc.

Co-Working

Wat de werk-mensen betreft is het me opgevallen dat er vooral twee beroepsgroepen sterk vertegenwoordigt waren: de software programmeurs, en de marketing/business mensen. Het lijkt alsof er weinig tussen in zit wat beroepsgroep betreft. Dit kan natuurlijk te maken hebben dat deze beroepen geschikt zijn om digitaal te kunnen werken. 

Bij Co-Working werk je zoals het jou individueel uitkomt lekker achter je laptop, maar deelt ook jouw kennis met de groep. Voor het werk deel is er een agenda gemaakt, maar ook hiervoor geldt, graag meedoen, maar niet verplicht.

Zo kun je via een Skillshare sessie jouw kennis inbrengen om de anderen te helpen. Oftewel je geeft een (niet sales) pitch over jouw kennis, waar anderen iets aan kunnen hebben. Er ontstonden bij de verschillende Skillshare sessies dan ook mooie gesprekken en levendige discussies over de onderwerpen zoals Marketing trends, nieuwe vormen van samenwerking etc.  

Daarnaast kun je ook jouw hulpvraag uitzetten in een Mastermind sessie. Wat is jouw vraag of probleem waarbij je hulp kunt gebruiken van de groep. Zo heb ik heb een nieuw project gepitcht en de groep gevraagd hoe hun dit zien, en wat ik zou kunnen doen om het project te verbeteren.

Ervaringen

Tijdens de introductieronde met de vraag wat ieders motivatie was om een week naar deze Sun-and-Co locatie te komen, kwamen er antwoorden als; ontvluchten van vaste omgeving, het geloven in reizend leven, constant nieuwe mensen willen ontmoeten, en interessante plaatsen zien. Daarnaast was het warmere klimaat ook een belangrijke factor om te kiezen voor deze Sun-And-Co locatie in Spanje gedurende de koude wintertijd.

Opvallend was dat iedereen op een vrij natuurlijke manier hun leven voortzet.Met hun eigen eetgewoontes, slaapritmes, en activiteiten. En dus niet direct confirmeren aan het lokale ritme van de co-living community. Al snel vindt iedereen een modus waarin enerzijds de samenwerking wordt opgezocht, en anderzijds ieder gewoon zijn eigen ding doet.

Het heel co-living & working,  is een redelijk nieuwe beweging of levensstijl, die op dit moment, vooral aanslaat bij mensen die hun grenzen willen verleggen. Maar het kan ook simpelweg een ideale manier zijn voor een verfrissende blik voor jezelf of vernieuwende feedback op je werk.

Op deze manier leven en werken in zo’n community is iets uitdagender omdat je meer uit je comfort zone moet komen met deze diversiteit aan mensen, en omdat je een week samen moet leven. Maar het heeft als resultaat dat de uitkomsten cq. resultaten net even scherper kunnen zijn dan in een reguliere en bekende omgeving.

Het concept van zowel co-working & als co-living is een mooi initiatief. Het vraagt soms wat van je sociale vaardigheden maar geeft daarmee ook een andere dynamiek. Ik heb het hele concept als verfrissend ervaren en kijk al uit naar een volgende business-life reis en verblijf.   

Hans van de Rakt

www.happybusinesscoaching.nl

www.sun-and-co.com