‘Caught in the App’ series – portraits of everyday zombies

0
93

Smartphones zijn de heroïne van onze tijd. We zijn allemaal hooked – een enkeling daar gelaten. Niet gek ook, want ze brengen veel goeds, waardevols en vermakelijk dansende panda’s. Het gebruik is nagenoeg gratis. En… de apps zijn bewust ontworpen om verslavend te zijn. De verslaving leidt tot ongelukken in het verkeer, roekeloos vergaderen, overgewicht, app-nekken, eenzaamheid, slapeloze nachten, depressie en zelfs zelfmoord. En meer.​ Steeds meer mensen maken zich ernstig zorgen en zoeken naar een gezonde balans.

De Groninger fotograaf en social engineer Ritzo ten Cate – smartphone-verslaafd sinds 2007 – zette zijn zorgen om in de fotoserie Caught in the App. Een jaar lang ging hij op jacht naar mensen die verzonken zijn in hun smartphone. Hij leg de ze vast, vlak na het moment dat ze zich betrapt voelen. Voor zijn serie gebruikt hij korte (vaste) lenzen, waardoor er een roofdier- en prooi-achtig spel ontstaat. “Van hoe nabij kan ik een onbekende fotograferen, die in zijn telefoon verzonken is?”

In de workshop #CaughtintheApp deelt Ten Cate al zijn leringen en ga je – uiteraard – samen de straat op. Met welke intentie ga je aan de slag? Hoe beweeg je? Welke kleding draag je? Hoe vind je hotzones en hoe zorg ervoor dat je daar echt op je plek bent? Hij hoopt de deelnemers te inspireren om ook hun pad op straat te vinden, samen te leren en nieuwe sub-series te laten ontstaan. De workshop begint met een lunch en eindigt met een prijsuitreiking. Halverwege de middag is er thee.

Dus als je interesse hebt in straatfotografie, close contact (niet-gestolen), portret… voel je welkom. Een serieuze camera is fijn, maar niets hoeft. Ook een smartphone will do, zolang je die maar gebruikt als een smartphone-camera 🙂

Programma

12.30 uur – Kennismaken & Lunch (op eigen kosten)
13.30 uur – Ronde 1: in tweetallen foto’s maken
15.00 uur – Koffie & Thee pauze: ervaringen uitwisselen
15.30 uur – Ronde 2: in tweetallen foto’s maken
16.30 uur – Verzamelen en het resultaat delen en bespreken

Kosten
Zoals je van Permanent Beta gewend bent zijn er geen kosten verbonden aan deelname aan deze workshop. De lunch en de koffie/thee zijn wel op eigen kosten.

Meer info
Verdere praktische info volgt vlak voor het event. Hieronder vind je alvast wat aanvullende informatie.

Een link naar de serie: https://www.flickr.com/photos/ritzotencate/sets/72157679066111903

Ritzo spreekt de dag ervoor ook op de PB dag: https://www.meetup.com/PermanentBeta/events/241085217/

Het artikel in Trouw: https://www.trouw.nl/samenleving/ritzo-ten-cate-fotografeert-telefoonzombies-mensen-die-net-even-opkijken-van-hun-smartphone~aa6299ba/

Een item op NOS Mashup: https://www.npo3.nl/the-walking-zombie-jagen-op-telefoonzombies.

Meer over Ritzo en zijn werk: http://ritzotencate.nl/over_mij/