Buren uit heel Nederland koken voor elkaar via Thuisafgehaald

0
428

 

Fotograaf: Ramon Mosterd

Een portie lasagne van Stefan of bulgur van Silvia, via Thuisafgehaald.nl kun je maaltijden afhalen bij een buurtgenoot. Sinds 2012 koken buren in heel Nederland voor elkaar. En als het nodig is, wordt het eten zelfs gebracht.

De Russische Ilana woont nu 15 jaar in Nederland. Sinds ze kookt via Thuisafgehaald voelt ze zich voor het eerst thuis in haar eigen wijk. Ze heeft geen werk maar komt nu eindelijk in contact met andere mensen. Ze heeft het gevoel dat ze iets voor ze kan betekenen. Ilana lijdt al jaren aan een chronische depressie, maar sinds ze voor haar buurtgenoten kan koken heeft de huisarts haar dosering van haar antidepressiva verlaagd.

Ook als je niet zo mobiel bent is een maaltijd via Thuisafgehaald ook te regelen. De 85-jarige mevrouw Hage ontvangt bijvoorbeeld wekelijks een maaltijd van thuiskok Heike en was al snel een kilo is aangekomen door de voedzame maaltijden. Als zij niet was aangesterkt had ze naar een verzorgingstehuis moeten verhuizen. Nu kan zij langer thuis blijven wonen en geniet ze van de momenten dat Heike de maaltijd komt brengen. Ze vertelde dat als Heike met haar pannetje binnenkomt ze de liefde van haar voelt uitstralen!

Gemiddeld kost een maaltijd € 5, dit zijn de kosten van de boodschappen + wat extra’s voor gas, water, licht en de moeite. Thuiskok Stefan: “Mijn maaltijden kosten ongeveer zes euro per portie. Ik word er niet rijk van, maar haal de kosten er uit. En we eten als gezin gratis. Dat de kosten gedekt worden is fijn, maar het leukste vind ik dat mensen genieten van wat ik maak.
De meeste mensen halen een portie af en eten het thuis op, maar ik bied ze ook wel eens een stoel aan. Ik heb inmiddels vaste klanten die ook wel eens met mij en mijn gezin mee-eten, gewoon hier aan de keukentafel.”

Je buurtgenoten leren kennen door eten met ze te delen, daar komt het op neer. En dat is precies wat Stefan er mee wil bereiken.

Als het je leuk lijkt, kun je ook een keer eten bestellen bij Stefan, of bij een van de andere thuiskoks via www.thuisafgehaald.nl. Jezelf opgeven en koken voor je buurtgenoten kan natuurlijk ook.