Bitcoin en de blockchain: de volgende digitale revolutie!?

0
271
"Bitcoin en de blockchain zal net zoveel impact hebben als de uitvinding van het internet."

“Bitcoin en de blockchain zal net zoveel impact hebben als de uitvinding van het internet.” Heeft deze uitspraak ook gelijk jouw aandacht? Zoals dat voor Susanne Pieterse zo was? Ik kwam haar tegen op 9 januari tijdens de Money Monday meetup; een eerste sessie die ik organiseerde in het Permanent Future Lab om gezamenlijk meer te weten te komen over ‘digitaal geld’ waarmee cryptocurrency, zoals Bitcoin, bedoeld wordt. Naderhand publiceerde ze onderstaande samenvatting van de sessie op haar blog over lifehacking. 

Wat is Bitcoin?
De Bitcoin is te vergelijken met digitaal cash. Net als munten of bankbiljetten kan de Bitcoin verhandeld worden van persoon tot persoon. Er zitten geen banken of andere instellingen tussen. Het voordeel ten opzichte van de euromuntjes in je portemonnee is dat bitcoins verstuurd kunnen worden via het internet. Probeer dat maar eens met een fysieke munt.

Hoe kom je aan bitcoins?
Net als normaal cash bewaar je bitcoins in een portemonnee, maar dan wel een digitale genaamd ‘wallet’. De wallet-app staat doorgaans op je smartphone. Met een wallet kunt je rechtstreeks bitcoins overmaken naar een andere wallet. Er zijn online wisselkantoren waar je via een iDeal-betaling euro’s kunt wisselen voor bitcoins. Je kunt ook een dienst uitvoeren en je laten betalen in bitcoins. Er zijn al diverse locaties in Nederland waar je kunt betalen met bitcoins, zoals bars en restaurants in de binnenstad van Arnhem. Je pizza via Thuisbezorgd.nl kun je tevens betalen met bitcoins. Voor een bitcoin-transactie betaal je kosten.

Contactloos betalen is toch veel makkelijker?
Ja, absoluut. Maar we hebben het in Nederland wel erg goed voor elkaar. Dat is in andere delen van de wereld wel anders. Daar is het niet vanzelfsprekend dat je een bankrekening hebt of even iets overmaakt met iDeal. In Nederland betaalt een consumenten geen kosten voor een betaling. In de Verenigde Staten kost betalen altijd extra. Voor het opnemen van cash bij de geldautomaat rekent de bank 4 dollar kosten. Betaal je met een creditcard, dan komen er ook kosten bij.
Veel mensen sturen geld naar hun familie in het buitenland via een money transfer. De kosten hiervoor zijn hoog. Vaak duurt het een tijdje voordat het geld er is. Tevens moeten verzender en ontvanger fysiek naar een kantoor om de geld te versturen en te ontvangen.
Bij Bitcoin zijn de kosten laag. Iedereen met een smartphone kan het gebruiken. En het geld is binnen 15 minuten overgeschreven in de wallet van de ontvanger. Overal waar een internetverbinding is, werkt het.

Wat kost een bitcoin?
Het systeem van Bitcoin is gebaseerd op schaarste. Tot 2140 zullen er 21 miljoen bitcoins worden gedolven. Dat delven gebeurt door ‘miners’ die de rekenkracht van hun computers aan Bitcoin geven. Zij worden daarvoor beloond met bitcoins. Hoe meer mensen bitcoins willen, hoe hoger de waarde wordt. De waarde fluctueert sterk. Een bitcoin kan in hele kleine stukjes worden gedeeld. Een bitcoin kost op dit moment ruim 800 euro. Als je voor een tientje bitcoins koopt krijg je 0,00x bitcoin. De wallet rekent het bij een betaling voor je om in de valuta van je keuze, zoals euro, dollar en yuan.

Is Bitcoin veilig?
Als een bitcoin wallet aanmaakt krijg je een persoonlijke sleutel. Die sleutel is een hele lange code, die je kunt opslaan in de vorm van een zin. Deze sleutel moet je veilig bewaren, want deze geeft samen met je wallet toegang tot je bitcoins. Als je je wallet kwijtraakt, ben je de pineut. Maar dat ben je ook als je je gewone portemonnee kwijtraakt. 😉

Er zijn een aantal zaken die maken dat Bitcoin te vertrouwen is. Een algoritme controleert Bitcoin. Het is altijd bekend hoeveel munten er in omloop zijn. Tevens is het veilig en voorspelbaar. De code is open source, zodat iedereen het algoritme kan inzien en controleren. Daarbij is het algoritme neutraal en werkt het mathematisch. Wijzigingen zijn alleen mogelijk als iedereen toestemt. Transacties met Bitcoin worden opgeslagen in een blockchain. De blockchain is de techniek waarmee betalingen worden vastgelegd en vooralsnog lijkt deze techniek niet te hacken. Door de opslag in de blockchain kan een gebruiker er op vertrouwen dat iemand ook echt de bitcoins heeft die hij naar je overmaakt.

Blockchain?
De blockchain is een methode om gegevens op te slaan. Het is te vergelijken met een grootboek waarin steeds een transactie wordt bijgeschreven. De unieke beveiliging zit in de manier van onleesbaar maken van de informatie. Een transactie wordt versleuteld met een ‘som’ die gebruik maakt van de sleutel van voorgaande transactie. Er ontstaat zo een ketting. Indien een hacker achteraf iets zou aanpassen in een transactie valt dit direct op, omdat de sleutel dan wijzigt en niet meer past bij de opvolgende transacties. Daarnaast wordt de blockchain decentraal opgeslagen; iedereen kan een ‘kopie’ van de blockchain bewaren. Als iemand in een kopie gaat zitten rommelen, wijkt deze af van de rest en dat pikt het systeem niet.

Zonder blockchain geen Bitcoin
De blockchain methodiek kan ook goed worden gebruikt voor andere toepassingen. Zo zou het mogelijk zijn om contracten vast te leggen in een blockchain. Denk ook aan auteursrechten of ander eigenaarschap.

Conclusie
Mijn conclusie is dan ook dat Bitcoin een interessante ontwikkeling is, maar dat de blockchain de potentie heeft om de maatschappij die we nu kennen drastisch te wijzigen. Ik ben benieuwd naar wat ik nog meer te weten kom over deze onderwerpen bij de volgende Money Mondays.

Lees meer over Bitcoin (dit was het ‘huiswerk’ voor Money Monday):
– Why Bitcoin Matters by Marc Andreessen
– Why the Blockchain Matters by Reid Hoffman

Geïnteresseerd? Kom dan ook naar Money Monday in Utrecht en meld je hier aan.