7 manieren waarop een boek je business versterkt

0
336

Marketing en pr zijn onmisbaar in elk bedrijf. Steeds meer ondernemers ontdekken de kracht van één slim marketingmiddel in het bijzonder: een eigen boek. Het levert je niet alleen naamsbekendheid op, maar ook onverwachte bijkomstigheden die je helpen je bedrijf te laten groeien. In dit artikel belichten we zeven ‘bijverschijnselen’ die ondernemers dankzij hun boek ondervonden.

  • Scherpere visie

Al tijdens het schrijven merken veel ondernemers wat een boek voor hun business betekent. Als schrijver moet je je boodschap en visie haarscherp voor ogen hebben om die goed over te brengen op de lezer. Heb je dat niet, dan merk je dat het schrijven niet goed lukt. Schrijven is een manier om je visie aan te scherpen.

Josien Sneek (De V-factor – Big Business Publishers): “Het nadenken over hoe ik met mijn boek het beste mijn lezersgroep bereik, vond ik boeiend en nuttig voor de ontwikkeling van mijn bedrijf.” Tijdens het schrijfproces besloot Josien bovendien haar bedrijfsnaam aan te passen om haar doelgroep meer aan te spreken.

Piet Vink (Succes met SharePoint! – Van Duuren Media): “Het leukste aan het schrijven van een boek vond ik de interviews met klanten en experts op het gebied van SharePoint. Daar heb ik veel van geleerd en daarmee kon ik mijn visie aanscherpen.”

  • Schrijfproces

Een boek schrijven is een intensief proces. Opeens moet je je gedachten exact onder woorden brengen, zodat ook een ander ze begrijpt. Je moet zaken helder uitleggen, voorbeelden geven en metaforen bedenken. Het schrijven brengt allerlei creatieve denkprocessen op gang die je helpen om je bedrijf nog beter te positioneren.

Harry van der Pol (Basisboek luisteren en spreken – Vanbinnenuit): “Schrijven is creatiever, meer scheppend, dan ik dacht. Het is niet een kwestie van opschrijven wat je denkt te weten, maar onderweg ontstaan nieuwe dingen. Voor mij als trainer/coach een heel mooie manier om mezelf (en nieuw materiaal) te ontwikkelen.”

Birgit Smit (Van doemscenario naar droombaan – LannooCampus): “Soms heeft iets tijd nodig om zich in je hoofd te ontwikkelen. Ik heb ieder hoofdstuk gemiddeld vijf keer in de prullenbak gegooid. Vond ik dat erg of zonde van mijn tijd? Nee, dit hoorde bij mijn proces om tot een manuscript te komen waar ik helemaal achter kan staan. Schroom dus niet om gewoon iets weg te doen, als je niet tevreden bent. Het hoort bij het schrijfproces en leidt uiteindelijk tot geweldige resultaten.”

  • Expertstatus

Je kunt wel zeggen dat je goed bent in je vak. Maar met een eigen boek krijgt het veel meer zeggingskracht. Het bewijs heb je nu in handen! Een boek heeft zelfs al vóór verschijnen een positieve uitwerking op je expertstatus.

Ine van Hofstraeten (Topverkoper in 20 weken – Uitgeverij Houtekiet): “Het heeft vooral mijn geloofwaardigheid als salesmanager versterkt. Mijn klanten zien meer de persoon achter de verkoper. Ik ben plots de expert, waardoor ik al ben uitgenodigd om een workshop te geven bij een opleiding toerisme/verkoop. En op internet verschijnen uitgebreide boekrecensies.”

Birgit Smit (Van doemscenario naar droombaan – LannooCampus): “Al voordat het boek verscheen, merkte ik het effect: het versterkt je expertstatus. Mensen denken: een boek schrijf je niet zomaar, dan heb je echt iets te vertellen. Dat effect werd nog sterker op het moment dat ik een contract kreeg aangeboden van uitgeverij LannooCampus. Mijn boek helpt me ook heel erg bij de acquisitie. Het legt gewicht in de schaal en opent deuren.”

  • Free publicity

Als ondernemer kom je niet zomaar in de krant. Dan moet je al echt iets gepresteerd hebben. Maar schrijf je een boek, dan vindt de pers jou! Met een boek word je veel sneller gevonden als expert, ook door de pers. Je staat bovenaan in zoekmachines omdat je boek in alle grote internetboekwinkels verkrijgbaar is. Maar maak ook zelf gebruik van de nieuwswaarde van je boek en stuur bij verschijnen een persbericht aan zo veel mogelijk relevante media. Voor je het weet kom je op de radio of tv!

Edwin de Haas (Sales beter de baas – Boom Nelissen): “Als je boek verschijnt ontploft je LinkedIn-profiel! De eerste dagen hebben honderden mensen mijn profiel bekeken. Ook word ik gebeld door tijdschriften met de vraag of ze een recensie-exemplaar mogen ontvangen. Ik dacht dat je daarom moest bedelen, maar als je een populair boek schrijft wordt de free publicity je zomaar aangeboden. Deuren gaan voor je open.”

  • Groeisprong

Wil je een flinke sprong maken met je bedrijf? Een boek kan zomaar het ideale opstapje vormen. Vooral in combinatie met het geven van lezingen werkt een eigen boek voor veel ondernemers als ideale springplank. Een boek als ware klantenmagneet.

Harry van der Pol (Basisboek luisteren en spreken – Vanbinnenuit): “Dankzij mijn boeken krijg ik veel aanvragen voor trainingen, workshop en gastcolleges.”

Richard de Leth (OERsterk – uitgeverij De Leth): “Dankzij mijn boek, dat inmiddels een bestseller is, is mijn praktijk voor integrale geneeskunde volgestroomd, word ik overal in het land voor lezingen uitgenodigd en ontmoet ik veel interessante nieuwe mensen. Kwamen er vroeger maar 5 of 10 personen naar mijn lezingen, dankzij mijn boek trek ik nu volle zalen, met soms wel 250 of 300 man.”

Richard heeft intussen meerdere boeken uitgegeven met een totale oplage van zo’n 60.000 exemplaren. En zijn lezingenkalender is voor een jaar vooruit volgeboekt. Denk je eens in wat dat voor jouw bedrijf zou betekenen…

  • Spin-off

Veel schrijvers kunnen het beamen: dankzij hun boek doen zich opeens veel nieuwe businesskansen voor. Een boek kan ook indirect heel veel voordelen bieden via lucratieve spin-off waarmee je je bedrijf nog beter onder de aandacht brengt bij de doelgroep.

Johan de Kruijf (Artsen zijn ook maar mensen – Uitgeverij Johan de Kruijf): “De experts die ik voor mijn boek interviewde, bleken een bijzonder waardevolle uitbreiding van mijn netwerk. Zo werd ik uitgenodigd om gastcolleges te geven aan de Erasmus Universiteit, gevraagd voor de denktank van de Stichting Veiligheidsdenken en als jurylid voor de ZorgVeiligPrijs van Achmea. Dit alles zorgt natuurlijk voor een enorme expertstatus in hartje doelgroep!”

  • Netwerk

Wat Johan de Kruijf al noemt: een boek zorgt ook voor een groter netwerk. Je komt bekend te staan als expert en mensen weten je te vinden. Sommige ondernemers helpen dat nog een handje door interessante zakelijke contacten te laten bijdragen aan hun boek, bijvoorbeeld door ze te interviewen over hun expertise of ervaring. Het netwerk van deze mensen ligt dan opeens ook onder jouw handbereik.

Mine van Wychen (Jij redt het wel – Scriptum): “Het feit dat Scriptum vertrouwen in mij had, was een bevestiging dat mijn verhaal bijzonder is. Dat merk ik in contacten met (potentiële) klanten en opdrachtgevers. Nog voor mijn boek in de winkel lag, merkte ik dat het mijn netwerk vergrootte. Alleen al dat mensen weten dat ik dit boek geschreven heb, geeft mij toegang tot platformen die ik voorheen niet had. Kortom: winst!”

 

Wil jij dit ook allemaal bereiken? Kun je wel wat hulp gebruiken? In onze masterclass Zo schrijf je een boek (1 dag) helpen we ondernemers en professionals op weg met het schrijven van een boek. Inclusief stijltips en een gratis tekstbeoordeling.

 

Tekst: Suzanna van der Laan (www.boekenbusiness.com)