5 onmisbare tips voor betere adviesgesprekken

0
95

Dit artikel is geschreven door Anne-Pim van Oostveen.

Soms krijg je ongevraagd advies of wordt advies op een minder prettige manier aan je gegeven. Het kan gebeuren dat je hierdoor in een belangrijk gesprek niet tot de uitkomst komt die je gehoopt had. Of dat je niet tot een productieve samenwerking of een beslissing komt waar iedereen achter staat. Ben jij iemand die graag samenwerkt en plezier haalt uit het bereiken van een gezamenlijk doel?  Onthoud dan deze vijf gouden tips voor advies:

 1. Let op je non-verbale communicatie
  Non-verbale communicatie is meer dan alleen je houding. Ook je stijl en uistraling zijn hier onderdeel van. Het is belangrijk je bewust te zijn van de kracht van non-verbale communicatie tijdens een gesprek, presentatie en in vergaderingen. Het aller belangrijkste is dat je boodschap congruent moet zijn. Je houding, stemgebruik en gebaren moeten in overeenstemming zijn met wat je verbaal overbrengt aan je publiek.
 1. Zet jezelf op film
  Om inzicht te krijgen in hoe jij overkomt op andere mensen is film het ideale medium. Jezelf terugzien kan best confronterend zijn. Je ziet jezelf ineens vanuit een ander perspectief. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen gedrag, houding en intonatie.  Pas als je je bewust bent van je gedrag kun je er wat aan veranderen.
 1. Luister actief naar de ander
  Een goede luisteraar is actief bezig om de essentie van de boodschap te achterhalen. Zo kom je er achter wat het belang is van de ander. Hiervoor bestaan drie technieken: vragen stellen, samenvatten en reflecteren. Vragen stellen zet de ander aan het denken en helpt om een vraagstuk te verhelderen. Met open vragen geef de ander ruimte om zijn gedachten uiteen te zetten in zijn eigen woorden. Samenvatten zorgt er voor dat de ander de kans krijgt om zijn geïnterpreteerde boodschap bij te stellen. Tenslotte kun je tijdens het luisteren reflecteren, hiermee laat je zien dat je probeert te begrijpen hoe de ander zich voelt.
 1. Gebruik de Roos van Leary
  De Roos van Leary is een handige tool om inzicht te krijgen in hoe mensen gelijktijdig elkaars gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden. Dit model maakt het gedrag en tegengedrag van mensen inzichtelijk. Hiermee kun je beter voorspellen wat de reactie van de ander zou kunnen zijn. Met dit verkregen inzicht kan je het gedrag van andere beïnvloeden om het gewenste effect te bereiken.
 1. Wees een effectieve onderhandelaar
  Door effectief te onderhandelen bereik je een win-win situatie. Effectief onderhandelen doe je door je vast te houden aan je standpunten en niet toe te geven wanneer de ander de baas speelt. Probeer hierbij wel de sfeer goed te houden en de ideeën van de ander te onderzoeken. Vergeet niet ook met eigen ideeën te komen.

Wil jij ook meer inzicht krijgen in hoe jij overkomt tijdens belangrijke gesprekken? En leren hoe je op een prettige manier tot een succesvolle samenwerking kan komen, ook al is er sprake van tegenstrijdig belang? Kijk dan snel op de pagina van Learnit wanneer de volgende adviesvaardigheden training wordt gegeven bij jouw in de buurt.