5 dertigersdillemma’s en twintigerstwijfels die je afhouden van je droombaan

0
189

“I want it all, I want it all I want it all, and I want it now!” Deze songtekst van Queen vat, heel kort door de bocht, onze generatie mooi samen. We jobhoppen, twijfelen, instagrammen en presteren een eind weg. Maar ben jij eigenlijk echt relaxt, en blij met wat je doet? Hieronder een aantal redenen waarom (waarschijnlijk) niet.

En wat te doen:

 1. ‘Ik doe maar wat’

‘Ik doe maar wat’. Misschien komt het je bekend voor. In gesprek met vrienden en bekenden blijkt dat zij eigenlijk ook niet zo’n superieur uitgedacht plan hebben staan achter hun werk en vrije tijd bezigheden. Veel van ons denken dat iedereen behalve jij zelf weet waar ie mee bezig is.

Dat zij precies weten wat ze doen om een bepaald carrièredoel te halen. Niets is minder waar. (Baan)kansen waar men inrolt, toevallige connecties die je op je werklpek hebben gebracht, of een bedrijf ‘wat je wel leuk leek’ na je afstuderen gaf jou de kans om voor hun prachtige bedrijf te werken. Maar waar je het nu toch niet meer zo ‘vet’ vindt als net na je afstuderen.

Niet dat je zelf helemáál niks hebt bewerkstelligt.

Maar de werkelijkheid is dus dat ook veel factoren van buitenaf bepaald hebben wat je nu doen. En veel van ons dus ‘maar wat doen’. Als je er tevreden mee bent: prima. Maar dit betekent dus dat je je geen zorgen meer hoeft te maken als het even niet zo lekker loopt of als je twijfelt.

Je weet dat anderen ook maar wat doen, dus eigenlijk ben je niet zo’n sukkel als je dacht.

Er is dus nog steeds alle mogelijkheid om te carriereswitchen. Want nu jij weet dat jouw leven niet perse een groot vastgesteld projectplan is waar je niet van af mag wijken, en anderen dat ook niet hebben. Dan valt er dus nog lekker veel te experimenten.

Ga lekker door met ‘ik doe maar wat-ten’ en doe eens wat anders als je nu niet lekker zit.

Dat brengt me bij het volgende

 

 1. Ga doen wat je nú leuk vindt

Een CV is geen heilige graal. Wat ik daarmee bedoel is dit. Wie heeft ooit bedacht dat je CV leidend is in je werkend leven? Op je CV staan alleen maar dingen die je ‘gedaan’ hebt. Niet wie jij bént. En als datgene ‘wat jij gedaan hebt’ je tot nu toe niet zo bijzonder leuk vond, dan is het dus een slechte leidinggever en bepaler van jouw werkend leven.

 

In de prullenbak ermee dus.

 

En dat geldt ook voor het idee dat je nu moet gaan werken aan iets wat je in de toekomst denkt te moeten bereiken: salaris(verhogingen), roem en succes.

Nee, ga doen wat je op dit moment leuk vindt. Schrijf je eigen 2.0 uit waarin beschreven staat waar jij fucking goed in bent,  waar je plezier in hebt, waardoor je vergeet te eten en te poepen (in de flow😉) en waar je interesses liggen.

En ga dáármee de arbeidsmarkt op of het ondernemerschap in.

 

 1. Mening/invloed van anderen op je keuzes

Grote kans dat je niet puur alleen vanuit jezelf keuzes hebt gemaakt. Je ouders, je studieloopbaanbegleider op de hogeschool, vrienden en vriendinnen die bepaalde studies en steden kiezen om te gaan studeren.

Bedenk goed wat je op dit moment écht zou willen en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.

Kijk daar heel kritisch naar. Is het door je opvoeding of je afkomst dat je bepaalde keuzes wel of niet hebt gemaakt? Nieuwsgierigheid hiernaar en je er bewust van zijn, is goed. Want invloed van anderen is niet meteen slecht, maar het is wel goed om bewust te zijn van het feit dat jij je soms hebt laten leiden door iets of iemand anders dan jezelf.

En met die info kun jij weer nieuwe verse keuzes maken over wat je wilt in je werk. Zonder ruis, helemaal omdat jij iets wil.

 1. Het hoeft niet allemaal

 • Een leuk gezinnetje met mooie koopwoning realiseren
 • keisnel en flitsend carrière maken
 • minimaal 3 maanden backpacken
 • je eigen bedrijf oprichten
 • je insta-feed wekelijks goed gevuld houden met mooie foto’s
 • genoeg sporten
 • minmaal 2x per week je vrienden zien
 • uitgaan
 • van je hobby serieus meer werk maken dan dat ene avondje ontspanning door in dertig commissies te zitten en leuke bij-dingen te doen
 • digital nomad zijn

Ik word er al moe van als ik het schrijf

Nee dit hoeft dus NIET allemaal voor je 30ste en al helemaal niet allemaal tegelijk.

Maar omdat jij zo blokkeert van ALLE mogelijkheden doe je uiteindelijk maar niks, en blijf je werken in je huidige (stomme) baan. Want ja: waar begin je dan? En wat kies je dan? Want ja nu weet je tenminste wat je hebt en krijgt. Lekker veilig en duidelijk.

Dat brengt je alleen geen steek verder als je niet lekker in je vel zit. Ze zeggen ook wel eens: “door het niet maken of uitstellen van een keuze, maak je alsnog een keuze want dan kies je ervoor om niets te doen”.

De oplossing: kies 1 of maar enkele aspecten uit (jouw eigen) bovenstaande lijstje. En laat de rest varen. Dat zorgt voor meer plezier, rust, voldoening en uiteindelijk ook succes in die bepaalde richting die je gekozen hebt. Want wat je aandacht geeft, groeit 🙂

Ik zeg maar zo: pas het brabants kwartierke (een kwartier te laat op bestemming aankomen) eens toe in je echte leven: relax, doe het rustig aan, neem de tijd om jezelf eens rustig onder de loep te nemen. En kom wat later dan gepland bij je einddoel aan.

 1. Social media

Social media is echt killing. Niet alleen vanwege het feit dat het leven bij een ander alleen maar leuker en beter is dan het jouwe (wat natuurlijk niet waar is). Ook vanwege het feit dat je op LinkedIn alleen maar stralende mensen met diploma’s, nieuwe banen , volle zalen en andere successen ziet staan.

Daarbij kun je denken: ja maar díe kunnen dat. Kijk maar. Mij lukt dat niet zomaar.

Bedenk dan:

je ziet niet al de fouten (leermomenten) en andere hobbels, beren en mislukkingen die deze mensen hebben moeten doorstaan, om bij die prachtbaan of eigen bedrijf te komen.

Nee

Je ziet alleen die foto met die big smile, champagnefles, en schuddende handen. Ná 2 jaar ploeteren. Lering hieruit: jij kunt dit ook.

Ook jij kunt een andere weg inslaan. In het klein beginnen en impact gaan maken, fouten maken, en uiteindelijk iets bereiken waar je heel blij van wordt en waar je anderen mee helpt. Of iets doet wat je leuk vindt. En dán zo’n jaloersmakende succesvolle foto op LinkedIn plaatsen. Als je daar de behoefte aan hebt natuurlijk 😉

Kortom:

Blijf lekker proberen en ‘maar wat doen’, wel in de sfeer van wat jij leuk vindt, heb schijt aan social media, vraag jezelf af waarom je bepaalde keuzes gemaakt hebt, of gaat maken, kijk vooruit, gebruik je natuurlijke talenten ipv je CV, en wordt fucking goed in iets waar jij helemaal blij van wordt in je werk.

Ik, Sylvia Hofmans, schrijf dit vanuit mijn missie vanuit Geluk met een zachte G: ik wil dat wij weer met plezier naar ons werk gaan, zelfvertrouwen kweken en doen waarvoor ons pa en ma ons gemaakt hebben: datgene waar we van nature goed in zijn. Daar wil ik leeftijdsgenoten bij helpen. Omdat dat hetgeen is waarvan ik vergeet te poepen en te eten en heel blij van wordt 😉