4 SEO trends voor 2020 die je moet weten

0
16
SEO

De wereld van SEO is er eentje die snel beweegt, dat kan elke SEO expert je vertellen. Achter de schermen bij Google en andere zoekmachines zijn er constant ontwikkelingen gaande, en ook het zoekgedrag van online gebruikers verandert met vrijwel elke Google search. Het is soms lastig bijblijven, maar het maakt SEO natuurlijk ook een interessant vakgebied. 

Ook in 2020 zijn er weer veranderingen en innovaties in het SEO landschap waar te nemen. We gaan hier in op vier SEO trends van 2020 waar je niet omheen kunt. 

Long-tail keywords

Long-tail, of lange staart, keywords slaan op de zoekopdrachten waar minder mensen op zoeken, maar die wel zeer gerichte traffic kunnen binnenhalen. Het gaat om de langere zinnen en woordcombinaties die zich in de long-tail van een grafiek bevinden, de lange staart aan het einde. Ze hebben per keyword een laag zoekvolume, maar cumulatief gezien kunnen ze een groot deel van je binnen-Googlende bezoekers vertegenwoordigen. 

Bovendien zijn de zoekers, die met een long-tail keyword je website binnenkomen, vaak zo gericht en specifiek aan het zoeken, dat ze ontzettend goed converteren. En daar gaat het uiteindelijk om: dat een bezoeker jouw website vindt, omdat je precies biedt wat ze zoeken, en ze het vervolgens maar al te graag afnemen. Of dat nou producten zijn, of informatie, of expertise, of een service, het is waar ze voor kwamen, gegoten in een vorm die aanspreekt. 

Sterke content in een duidelijk format

Schrijven voor SEO gaat steeds minder om de zoekmachine, en steeds meer om de zoeker. Heb je een website, die naast een product of service leveren, ook voorziet in informatie op een bepaald gebied, of is bloggen juist de kern van je site, dan kun je niet om een goede strategie voor SEO copywriting heen. 

Een goede SEO tekst is er een waar de lezer alles uit kan halen wat ze maar zouden willen weten over een bepaald onderwerp. Dit moet vervolgens ook in heldere taal en als een overzichtelijk geheel gepresenteerd worden, met goed onderbouwde kennis en een duidelijke autoriteit. Schrijf hoe je lezer zou praten, en denk goed na over de intentie waarmee ze naar de pagina zijn gekomen. Kun jij bieden wat je met je hoge positie in Google hebt beloofd? Of moet de zoeker weer terug naar Google voor aanvullende informatie? 

Featured snippet

De felbegeerde positie nummer 1 op de Google zoekresultaten pagina lijkt opeens een stuk minder aantrekkelijk door de box bovenaan die alles naar beneden duwt. Wat er in die box (ook wel de featured snippet) komt te staan hangt af van de zoekopdracht, en is een manier van Google om mensen langer op hun site te houden. Geloof het of niet, Google is ook nog steeds maar gewoon een website! En hoe langer mensen bij Google blijven hangen, of zelfs nooit meer weggaan, hoe beter dit voor Google is. 

Daarom wordt de informatie die Google naar boven haalt op steeds andere manieren gepresenteerd. Is iemand op zoek naar ‘roze kinder sneakers met lichtjes aan de zijkant’, dan zal de zoekmachine deze zo goed mogelijk weergeven in de ‘shopping’ carrousel bovenaan. Wil iemand liever weten hoe je een ei precies kookt, wat de definitie van een relatie is, of hoe je een oliefilter vervangt, dan komt dit overzichtelijk in de informatiebox te staan. 

Over het algemeen is concurreren op een keyword waar al een featured snippet voor bestaat redelijk moeilijk (maar niet onmogelijk!). Je hebt betere kansen die keywords te zoeken waar nog geen featured snippet voor wordt weergegeven en hier content voor creëren. Mits deze zoektermen binnen je straatje passen natuurlijk, relevantie is altijd cruciaal!

Voice search

De meeste zoekopdrachten worden nog gewoon ingetypt, maar aangezien we op andere plekken ook steeds meer beginnen te wennen aan voice commands, zal dit zonder twijfel binnen niet al te lange tijd overlopen naar ons zoekgedrag. Via de technologie van smart home devices kunnen we met enkel ons stemgeluid de verwarming al reguleren, de lichten dimmen en een andere playlist opzetten. Waarom dan niet gelijk vragen hoelang pasta moet koken om deze al dente te krijgen, of hoeveel kinderen Madonna ondertussen wel niet heeft?

Om op deze SEO trend in te spelen, dien je je met de website content steeds meer te richten op de spreektaal van een zoeker. Hoe we typen is vaak anders dan hoe we spreken, dus daar moeten je copywriting en keyword focus ook op inhaken. Zoekopdrachten zullen meer als vragen worden geformuleerd, en antwoorden zullen meer in natuurlijke taal aangeboden moeten worden. Hier komen de long-tail keywords ook weer bij om de hoek kijken, net als goede, overzichtelijke content, en de featured snippets die prachtig als antwoord op een voice search command kunnen worden aangeboden. 

Een goede SEO strategie vereist dus bovenal een geïntegreerde aanpak; niet alleen tussen de verschillende SEO technieken die er bestaan, maar ook binnen het wijdere marketing beleid achter de website. En wellicht is het nergens zo belangrijk om de trends en ontwikkelingen bij te houden als bij SEO.