#4 – O! – In 9 stappen je ideale klant aantrekken

0
1

Weet je wat de nr 1 marketing valkuil is? Precies weten wie je ideale klant is met álles erop & eraan. En dat is soms lastiger dan we denken.  

Als je met mij zou werken, dan is dit het eerste wat ik vraag en met je ga doen: het ideale klantprofiel maken. 

En vandaag deel ik de 9 stappen hoe ik dat doe. Vanaf nu kost het je geen moeite meer om te bepalen wie jouw ideale klant is! En daarmee ga je …. scoren = visits op je website, volgers en reacties op social media, leads op je emaillijst, klanten die heel graag met jou willen werken!

Ready? Go! 

Stap 1: Waar is jouw ideale klant?

Om te weten wie jouw ideale klant – de buyer persona – is, is het heel belangrijk om te weten wáár jouw ideale klant zich kan bevinden. Is het op Facebook? Of toch LinkedIn? Nu denk je misschien: ‘Ja, mijn ideale klant zit op Facebook’.

Is dit genoeg informatie? Is dit alles wat je nodig hebt van jouw ideale klant? Laten we eerlijk zijn, je wil meer weten.

Hoe vaak is deze persoon op Facebook? Waarvoor gebruiken ze Facebook? Op welke tijdstippen zijn ze te vinden op Facebook? In welke groepen zijn ze al aanwezig?

Als je al deze informatie hebt verzameld (vraag het je buyer persona zelf! Het mag en zo heb je concrete informatie.) dan kun je naar de volgende stap.

Stap 2: Waar vindt jouw ideale klant zijn of haar informatie?

Je hebt informatie nodig, dan grijp je automatisch naar een paar manieren die voor jou werken. Dit geldt ook voor jouw ideale klant!

Dus zoek uit … gebruikt hij/zij LinkedIn? Of Facebook? Boeken? Blogs? En welke dan?

De tip: zorg dat jij hier óók aanwezig bent en doe mee!

Lees de informatie zelf, check waar je persona op reageert en hoe hij/zij reageert. Like of stel zelf ook vragen! 

Stap 3: Wat zijn de grootste frustraties en uitdagingen van jouw ideale buyer persona?

We hebben allemaal wel bepaalde dingen waar we tegenaan lopen, bepaalde dingen waar we gefrustreerd van raken. Jouw ideale buyer persona heeft dit dus ook.

Zorg ervoor dat je heel precies weet wat jouw ideale klant denkt en voelt. En.. speel hierop in met jouw communicatie, je social media berichten, je blogs en niet te vergeten met je product.

Denk maar is na: welke oplossing biedt jouw product of dienst voor jouw ideale klant? 

En nog een gratis tip: gebruik testimonials. Als jouw ideale klant ziet dat een van jouw vorige klanten dé oplossing heeft gekregen voor hun uitdagingen, hun frustraties, dan zijn ze eerder geneigd om jouw product te kopen.

Stap 4: Wat zijn de dromen en verlangens van jouw ideale klant?

Door de dromen en verlangens van jouw ideale klant in kaart te brengen, kan jij een beeld schetsen hoe hun leven eruit kan zien nadat ze jouw product of dienst hebben aangeschaft.

Hier een voorbeeld. Je wil 10 kilo afvallen voordat je gaat trouwen. Je hebt nog maar 2 maanden …
Als jij als als sportschool kan beloven dat jouw sportprogramma hiervoor gaat zorgen binnen 60 dagen, dan heb je niet alleen de aandacht, dan geef je je ideale klant hoop. 

En hoop doet niet alleen leven, hoop doet kopen. 

Stap 5: Wat zijn hun grootste angsten?

Wat houdt jouw ideale klant ‘s nachts wakker? Wat is hun grootste angst?

Veel mensen worden gemotiveerd door hun angsten. Klinkt gek he maar … is echt waar. Zorg ervoor dat jij ze dé actie(s) kan geven die ervoor zorgt dat ze kunnen weglopen van hun angsten. Dat hun angsten niet meer nodig zijn.

Een voorbeeld? Denk aan een overlijdensverzekering. We vinden het allemaal vreselijk en zijn zelfs bang dat een bepaald persoon overlijdt. Het is een zeer vervelend onderwerp. Maar. Die verzekering zorgt ervoor dat dingen goed geregeld zijn en dat ze er niet meer over na hoeven te denken.

Nu verwacht ik niet dat je jouw product gaat vergelijken met een overlijdensverzekering. Maar bedenk wel: hoe zet je de angst van je ideale klant om in actie voor hem/haar mét jou?

Stap 6: Welke vorm van communicatie vindt jouw ideale klant prettig?

Gebruiken ze vaak hun e-mail? Of scrollen ze veel op social media en gebruiken ze daar vaak de chatfunctie? Of bellen ze toch liever?

Communiceer met jouw ideale klanten op de plekken waar ze op dit moment al zijn. En volgens hún voorkeuren, niet die van jou 😉 

Start een klein onderzoek om erachter te komen wat ze fijn vinden!

Stap 7: Welke zinnen en exacte taal gebruikt jouw ideale klant?

Door in de taal van jouw ideale klant te spreken kun je het gesprek afmaken wat al in het hoofd van je ideale klant is begonnen.

Iedereen gebruikt taal op een andere manier, iedereen wil op een andere manier worden aangesproken.

Formeel, informeel.

Kijk wat er bij jou EN je ideale klant past. Kies iets wat geschikt is voor allebei. Anders wordt het een hele uitdaging om een blog of social media post te schrijven.

Je leert in stap 2 wat het taalgebruik van je ideale klant is, welke woorden ze gebruiken. Leg er desnoods een lijst van aan. 

Stap 8: Hoe zien de dagen van jouw ideale buyer persona eruit?

Hoe laat worden ze wakker, wanneer maken ze hun eerste kop koffie? Of is het thee? Of een smoothie? 

Wat is het moment dat ze hun telefoon pakken en berichtjes checken? Waar kijken ze dan nog meer naar?

Wat zijn de momenten dat jij je ideale klant kan bereiken? Dat ze op social media, e-mail of op Google aanwezig zijn?

Maar beeld je ook in hoe hun dag eruit ziet buiten alle social media. Wanneer hebben ze meetings? Hoe laat gaan ze naar hun werk?

Misschien denk je wel … dat is wel erg veel werk Laura! Ja dat is het ook, dit kost je wel een uurtje. Maar … het is de investering zo waard. Je moet (staat daar moet? ja ‘moet’ …) in de huid kruipen van je ideale klant. En je zal zien dat je dat leuk gaat vinden. 

Leef je uit!

Stap 9: Waar wordt jouw ideale klant blij van?

In de customer journey praten we vaak over touchpoints. De punten waarin jouw bedrijf in contact komt met jouw klant.

Maar.. wat vaak mist is het volgende: de EMOTIES van jouw klant.

Waar worden ze blij van? Welke emotie voelt jouw klant wanneer ze jou tegenkomen op bijvoorbeeld Facebook? 

Gebruik dus zeker een emotie-curve in jouw customer journey. Weet je niet hoe je klanten zich voelen? Vraag het ze! Vaak staan je klanten ervoor open, bovendien zorgt het ervoor dat ze beter benaderd worden! 😉

En je weet … 

YOU CAN DO IT TOO!

Meld je aan in onze Facebook groep https://www.facebook.com/groups/FunnelGuruSecrets en hou de datum in de gaten.

Groet van Laura