11 levenslessen om je eigen weg te volgen – deel 3

0
26
volg je eigen weg - Irene van Gent, Photo by JOHN TOWNER on Unsplash

Je eigen weg volgen. Het klinkt zo logisch en normaal, alsof iedereen dat toch gewoon doet. Ik heb ontdekt dat dit niet zo makkelijk is als je denkt, want echt je eigen weg volgen, betekent juist dat je los moet laten wat je hebt geleerd in je jeugd en dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die bij jou passen.

Je eigen weg volgen daagt je uit. Om echt te leren luisteren naar je gevoel en je gedachten af en toe los te laten en te leren varen op het moment. Het vraagt je niet alles te willen controleren en mee te bewegen met de stroom. Het nodigt je uit te vertrouwen en te laten ontstaan wat wil ontstaan.

In 2019 deed ik 11 interviews met mensen die het leven hebben gecreëerd dat het beste bij ze past. Deze verhalen komen allemaal terug in mijn boek ‘Volg je eigen weg’.

In drie artikelen deel ik graag de 11 mooiste levenslessen met je. Dit is deel 3.

Kijk naar wat beter kanJurgen Overweg

“Ik doe waar ik mezelf heen gedreven voel. Dat heb ik altijd al zo gedaan. Vaak worden die stappen gedreven vanuit frustratie, vanuit de gedachte dat ik iets beter, handiger, slimmer kan. Dan ga ik dat doen. Vaak lukt het dan ook, dan is mijn manier inderdaad beter. Of ik kom erachter dat het niet beter is en dan is dat ook goed.”

Hoe vaak denk jij dat iets beter kan, handiger, sneller? En ga je het dan ook doen? Het is een mooie manier van denken, om iets te veranderen waar je je aan irriteert. Dat kan van alles zijn op elk vlak in je leven. Hoe vaak blijf jij je frustreren en klagen dat het niet anders is, terwijl je zelf zoveel invloed kunt hebben op heel veel dingen?

 

Leef slimmer met minder geldJeroen Komen

“Als je uit de ratrace wilt stappen, weet dan dat je met veel minder geld rond kunt komen. Ik heb daar een verklaring voor. Als je veel geld verdient, betaal je veel belasting, je hebt het druk, waardoor je mensen nodig hebt die dingen voor je doen. Of je koopt alles nieuw, omdat je geen tijd hebt op zoek te gaan naar andere opties. Zodra je uit de ratrace stapt, heb je meer tijd en dan blijkt dat veel kosten onnodig zijn.”   

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ook dit mijn levensmotto is. Door minder te moeten, heb ik meer tijd, waardoor ik op andere manieren kan reizen, leven en mijn tijd kan besteden. Ik maak die keuzes bewust, omdat ik een goede balans wil houden tussen het inkomen dat ik nodig heb en de tijd die ik wil spenderen aan werk.

 

Neem ruimte om te reflecterenMarjan van de Bult

“Ik begin en eindig de dag het liefst met schrijven. Ik richt me op dankbaarheid en mijn intentie voor de dag. Daar sluit ook weer mee af. ’s Avonds check ik dat en kijk wat ik geleerd heb. Als ik dit ritueel vergeet, merk ik dat in mijn werk, ik ben minder gefocust en actief. Als ik dat opmerk is het tijd het weer op te pakken.”

Tijd nemen om te reflecteren en te zien wat wel en niet goed gaat is zo’n essentieel onderdeel als je je eigen weg wilt volgen en een bedrijf wilt creëren dat het beste bij je past. Door te reflecteren zie je wat goed gaat en wat beter kan en welke dingen je beter kunt laten. Ook ik doe dit door te schrijven, maar er zijn natuurlijk nog allerlei andere manieren om dit te doen, als meditatie, tekenen of een andere creatieve bezigheid.

 

Een leven lang leren en onderzoeken – Cees Hoogendijk

“Ik geloof dat iedereen een eigen karakter, een eigen kern heeft. En dat die kern voor iedereen anders is, dat iedereen andere keuzes maakt en andere behoeftes heeft. Ik heb mijn eigen kern lang genegeerd. Ik zat in een relatie die goed was, maar ik had niet door dat ik in die relatie mijn eigen kern aan het inleveren was.”

Soms gebeurt het ‘vanzelf’, je hebt een baan, relatie of vriendschappen die oké zijn, maar waarin je niet helemaal jezelf kunt zijn. Je raakt je eigen kern kwijt. Zodra je weet hoe je bij je eigen kern kunt komen en wat voor jou belangrijk is, dan weet je dat je daar ook elke keer weer naar terug kunt keren. Je leert tools in te zetten die je hierbij helpen. Uiteindelijk duurt dit een leven lang en blijf je altijd op reis van en naar je kern. In het leven zijn er gewoon steeds momenten dat je weer uitgedaagd wordt om naar je kern terug te keren, omdat je even kwijt was wat het ook weer was. Na verloop van tijd duren die periodes steeds korter en kun je steeds sneller terugkeren naar je eigen essentie.

In deel 1 en deel 2 vind je de overige levenslessen. Wil je de complete interviews lezen of meer inspiratie om je eigen weg te volgen? Bestel dan Volg je eigen weg of kom naar het Seats2meet Festival op 20 april bij Seats2meet Utrecht CS.