11 levenslessen om je eigen weg te volgen – deel 2

0
95
volg je eigen weg Irene van Gent, Photo by Karsten Würth on Unsplash

Je eigen weg volgen. Het klinkt zo logisch en normaal, alsof iedereen dat toch gewoon doet. Ik heb ontdekt dat dit niet zo makkelijk is als je denkt, want echt je eigen weg volgen, betekent juist dat je los moet laten wat je hebt geleerd in je jeugd en dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die bij jou passen.

Je eigen weg volgen daagt je uit. Om echt te leren luisteren naar je gevoel en je gedachten af en toe los te laten en te leren varen op het moment. Het vraagt je niet alles te willen controleren en mee te bewegen met de stroom. Het nodigt je uit te vertrouwen en te laten ontstaan wat wil ontstaan.

In 2019 deed ik 11 interviews met mensen die het leven hebben gecreëerd dat het beste bij ze past. Deze verhalen komen allemaal terug in mijn boek ‘Volg je eigen weg’.

In drie artikelen deel ik graag de 11 mooiste levenslessen met je. Dit is het deel 2.

Durf risico te nemenPetra Iuliano

“Je moet echt risico’s durven nemen. Mijn bedrijf is steeds gegroeid door het nemen van financiële risico’s. Soms besloot ik iets te gaan doen en wist ik dat ik net een aanbetaling kon doen voor de eerste termijn, ik had geen idee hoe ik de rest moest bekostigen. Dat lukte uiteindelijk altijd en dat heeft me vertrouwen gegeven.”

Geld investeren is altijd spannend. Maar soms weet je dat je het moet doen om verder te komen. Ook ik ken de stap om geld uit te geven, terwijl het misschien je laatste geld is. Uiteindelijk is het bij mij ook altijd goed gekomen. De investering vervulde een verlangen en daarmee kon ik realiseren dat het altijd op het juiste moment werd opgelost.

 

Kies voor dat wat je gemakkelijk doetKim Nelissen

“Mensen zijn weleens jaloers dat alles mij lukt. Maar ik kies gewoon voor de dingen die me van nature makkelijk afgaan. Het is niet zo dat er nooit iets misgaat. Maar doordat ik weet wat wel en niet bij me past, gaan er simpelweg minder dingen niet goed.”

Ik vind dit zo’n prachtige levensles, want ja, als je doet wat je makkelijk afgaat èn leuk vindt, dan kan er niet zoveel mis gaan. Soms leer je gaandeweg dat je iets heel leuk vindt en er goed in bent. Gewoon door een verlangen te volgen. Bij Kim is dat moestuinieren, bij mij ging dat zo met koken en yogales geven. Ik volgde een verlangen om iets te doen en bleek er ook nog eens goed in te zijn.

Leef alsof je al met pensioen bentArjan Vera

“Soms leef ik inderdaad wel als een pensionado. Ik doe niet aan pensioenopbouw, ik leef nu. Vakantiegasten vinden dat vaak gek, ze zijn geconditioneerd in hun denken dat je moet werken om je pensioen op te bouwen. Ik doe het anders en geniet nu, omdat ik weet dat ik altijd kan blijven werken”.

Dit uitgangspunt probeer ik zelf ook zoveel mogelijk na te streven. Ik vind het geweldig dat ik altijd kan werken èn dus ook altijd vakantie kan houden of kan genieten van mijn vrije tijd. Omdat ik mijn werk vaak heel leuk vind, kan ik me daar ook in verliezen, maar dat voelt heel vaak helemaal niet als werken. Dat voelt dan ook een beetje als vakantie vieren.

Leef volgens je kernwaardenJudith de Bruijn

“Ik volg mijn eigen weg door mijn kernwaarden in het oog te houden. Ik werd altijd heel zenuwachtig van mensen die het hadden over leven en werken met passie. Ik had geen passie en kreeg stress als ik daarover na moest denken. Roos Vonk vertelde in een blog dat het goed was je eigen kernwaarden vast te stellen. Als je elke dag volgens die waarden leeft, is het al goed. Dat vond ik zo’n opluchting!”

Wat is passie, hoe wil je leven en hoe wil je je voelen. Vasthouden aan bepaalde kernwaarden kan je dag al zo’n mooie invulling geven. Het helpt je ook echt om in het moment te leven. Als je je elke dag kunt voelen zoals jij wilt, ga je dat ook vaker voelen en ervaren. Je kunt het echt zelf creëren.

In deel 1 en deel 3 vind je de overige levenslessen. Wil je de complete interviews lezen of meer inspiratie om je eigen weg te volgen? Bestel dan Volg je eigen weg of kom naar het Seats2meet Festival op 20 april bij Seats2meet Utrecht CS.