11 levenslessen om je eigen weg te volgen – deel 1

0
82
11 levenslessen om je eigen weg te volgen

Je eigen weg volgen. Het klinkt zo logisch en normaal, alsof iedereen dat toch gewoon doet. Ik heb ontdekt dat dit niet zo makkelijk is als je denkt, want echt je eigen weg volgen, betekent juist dat je los moet laten wat je hebt geleerd in je jeugd en dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die bij jou passen.

Je eigen weg volgen daagt je uit. Om echt te leren luisteren naar je gevoel en je gedachten af en toe los te laten en te leren varen op het moment. Het vraagt je niet alles te willen controleren en mee te bewegen met de stroom. Het nodigt je uit te vertrouwen en te laten ontstaan wat wil ontstaan.

In 2019 deed ik 11 interviews met mensen die het leven hebben gecreëerd dat het beste bij ze past. Deze verhalen komen allemaal terug in mijn boek ‘Volg je eigen weg’.

In drie artikelen deel ik graag de 11 mooiste levenslessen met je. Dit is het eerste deel.

Laat je bootje meevaren op de stroomKim Bakker

“Ik ben ervan overtuigd dat er een kracht is die zowel in ons verbonden is, als buiten ons. Iets oneindigs wat door ons heen gaat. Je kunt het vergelijken met een bootje dat je over de rivier laat meevaren. Je kunt je verzetten en je vasthouden aan een tak, dan krijg je zeker spierpijn. Als je het bootje laat gaan word je voortgestuwd en geef je je over aan dat wat de bedoeling is.”

Deze wijsheid heb ik de laatste tijd steeds meer in mijn leven toegepast, ik probeerde het altijd al wel, maar pas nu wordt het voor mij steeds duidelijker hoe dit werkt. Kostte wat kost de controle van iets vasthouden kost heel veel energie. Als je je durft te laten leiden door een energie die je niet kunt zien en doet wat goed voelt, dan ontstaan de mooiste ervaringen en kom je veel dichterbij jouw essentie.

Verwonder jezelfDouwe Dronkert

“Ik ervaar plezier in alles wat ik doe, vanuit de verwondering, ook ten opzichte van hoe ik geleerd heb dat dingen zouden moeten zijn. In die openheid zit diepe verbinding en creativiteit, dat brengt heel veel plezier voor mezelf en anderen. Van daaruit blijf ik overal mogelijkheden zien. Door nieuwsgierig in gesprek te blijven en vragen te stellen kom ik altijd weer op mooie dingen uit die ik niet voor mogelijk had gehouden.”

Je openstellen voor iets nieuws, brengt prachtige nieuwe inzichten en creativiteit. Als ondernemer kun je niet zonder die creativiteit, maar vaak laat je je leiden door alles wat ook nog moet. Hoe zou het zijn als je je elke dag open kunt stellen voor vernieuwing en zo blijft groeien?

Kom los van wat hoort – Heleen

“Ik heb een open relatie, voor het eerst. Dit is voortgekomen uit een periode van drie jaar waarin ik een bijzonder uitgebreid seksueel experiment ben aangegaan. Na vele elkaar opvolgende monogame relaties was ik weer vrijgezel en wilde de fantasieën die ik al jaren had, vormgeven. Het was een fantastische tijd, een bevrijding, een openbaring.”

In relaties zijn we zo geneigd te kijken naar monogamie, terwijl dit helemaal niet zo menselijk is als je misschien denkt. Ik vind het verfrissend om te merken dat er mensen zijn die er andere vormen van relaties op na houden. Zelf ben ik met mijn partner in gesprek of we dit ook willen en wat de vorm dan zou moeten zijn. We merken dat we nog niet de behoefte voelen hier echt iets mee te doen, maar mocht dat wel gebeuren, dan weten we dat we er open voor staan om naar een andere vorm te kijken.

In deel 2 en deel 3 vind je de overige levenslessen. Wil je de complete interviews lezen of meer inspiratie om je eigen weg te volgen? Bestel dan Volg je eigen weg of kom naar het Seats2meet Festival op 20 april bij Seats2meet Utrecht CS.