10 jaar Seats2Meet; een interview met de oprichters

0
616

‘Een commercieel bedrijf dat vergaderruimtes verhuurt èn gratis werkplekken aan zelfstandigen biedt? Er zal wel een addertje onder het gras zitten.’

De reactie van Carsten, de grafisch vormgever waar ik mee werk, zegt genoeg. Na tien jaar hoeft het idee achter Seat2Meet misschien niet meer uitgelegd te worden aan de trouwe aanhangers. Toch blijkt dat er nog genoeg mensen zoals Carsten zijn die het concept nog niet kennen of niet vertrouwen. Tijd voor een interview met de oprichters.

Mariëlle Sijgers ontmoet ik in de Social Impact Factory. Een nieuwe locatie waar Seats2meet samen met Kirkman Company, Legal Impact en Buzinezzclub Utrecht een hotspot voor sociaal ondernemen heeft gecreëerd. Op dat moment vindt er een markt plaats waarop verschillende sociaal ondernemingen zichzelf presenteren. Het gonst er van de positieve energie. Als Mariëlle en ik een rustig plekje hebben gevonden, val ik maar meteen met de deur in huis. ‘Mooi die verhalen over betalen met sociaal kapitaal maar wat is het addertje onder het gras? Wat verkopen jullie nou precies bij S2M?’ Mariëlle schiet spontaan in de lach en gaat er goed voor zitten.

‘Ronald van de Hoff en ik zijn ooit begonnen als traditionele verhuurder van vergadercongreslocaties. Meeting Plaza, zoals het eerst heette, liep goed maar de concurrentie was groot en we waren veel tijd kwijt aan het reserveren en bevestigen van zalen. Ronald, mijn compagnon, en ik zagen al snel dat de technologie uitkomst bood. We ontwikkelden een slim reserveringssysteem waardoor onze klanten de zalen zelf online konden reserveren, boeken en cancelen. Dit gaf ze de vrijheid waar zij behoefte aan hadden en het bespaarde ons enorm veel tijd en geld. Met de technologie konden we het hele proces rondom de fysieke ontmoeting opnieuw vormgeven waardoor we een heel nieuw ontmoetingsconcept hebben gecreëerd en dat werd Seats2meet. Wil je als bedrijf onderscheidend blijven in een wereld in transitie, dan moet je vooruitdenken en iets nieuws creëren. Daarin zijn wij behoorlijk thuis, al zeg ik het zelf,’ lacht Mariëlle.

Ronald van den Hoff ontmoet ik in Amsterdam voorafgaand aan een lezing die hij zal geven aan ondernemers over toptrends op de markt. ‘Er zijn veel mensen die zich vooral richten op schaarste. Ik kijk liever naar overvloed en hoe daar handig gebruik van te maken. Zo zag ik de hoeveelheid ruimte die tussen onze vergaderzalen in lag. Gigantisch veel loze ruimte die alleen voor en na afloop van een vergadering of bijeenkomst gebruikt wordt. Ook zagen we de hoeveelheden eten die weggegooid werd na een lunchbijeenkomst. Zonde om die overvloed niet te delen met de groep zelfstandig professionals waar we graag mee werken.’ Onafhankelijke creatieve ondernemers met een frisse blik zonder werkplek. Ook hierin zien Ronald en Mariëlle vooral de overvloed aan kennis en kunde die al deze ondernemers in huis hebben. Waarom dan niet in ‘ons huis’?

Mariëlle en Ronald, echte ondernemers die het zijn, zien dus vraag en aanbod en openen in 2007 de deuren voor deze groeide groep zelfstandig professionals. Hun reserveringstechnologie is dan dusdanig doorontwikkeld dat men naast zalen, ook online stoelen kan reserveren. Gratis! Nou ja, gratis… Mariëlle legt het even uit; ‘Door middel van ons slimme reserveringssysteem kan je aangeven of je met geld of met sociaal kapitaal wil betalen. Kies je voor sociaal kapitaal dan maak je inzichtelijk wat voor kennis je in huis hebt en geef je aan bereid te zijn die kennis te delen. We creëren de omstandigheden waaronder relevante ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Kennisdelen en meerwaarde creëren op zijn best. En het addertje onder het gras? De meeste bedrijven investeren een derde van hun kapitaal in sales en marketing, wij investeerden dat liever in mensen. En het grappige is, dat uit onze ervaring nu is gebleken dat wanneer we één derde van onze seat capaciteit investeren in sociaal kapitaal, dit ook resulteert in twee derde monetair kapitaal maar dan op basis van ‘goodwill’. De mensen die dankbaar gebruik maakte van onze gratis locaties, werden als het ware onze ambassadeurs. Door hun enthousiaste mond-op-mond reclame, hoefden we geen geld meer uit te geven aan sales en marketing.’ En met succes. Inmiddels heeft Seats2meet een stuk of zeven ‘key-locaties’ op top plekken in Nederland, waar men kan vergaderen, werken en ontmoeten.

Dat bracht Mariëlle en Ronald bij de volgende stap in hun onderneming. Waarom alleen het sociaal kapitaal en relevante ontmoetingen op de eigen locaties bevorderen als het ook in andere bedrijven, op vliegvelden en in bibliotheken kan. Het addertje? Ze verkopen de licentie om gebruik te kunnen maken van de technologie die daarvoor nodig is. S2M hoeft zelf geen stoelen of vierkante meters in bezit te hebben om toch meerwaarde voor de klant te creëren.

Mariëlle licht het graag toe: ‘Bedrijven en organisaties zijn de afgelopen jaren druk bezig kennisdeling en synergie te bevorderen. Door alleen de muren weg te breken of bedrijfsruimte toegankelijk te maken voor externen, breng je het sociaal kapitaal nog niet in kaart. Dan blijft de drempel om relevante kennis ook daadwerkelijk met elkaar te delen nog steeds onnodig hoog en bovendien niet meetbaar. Daar biedt onze tool een oplossing voor. Door middel van ons reserveringssysteem weet je precies wie waar zit en welke toegevoegde waarde die persoon bereid is te delen. Een voorbeeld hoe je daar slim gebruik van kan maken is Achmea. Ze hebben het Seats2meet concept gebruikt om mensen te betrekken bij hun innovatielabs, bijeenkomsten waar mensen hun innovatieve ideeën konden pitchen waaruit zeker 10 succesvolle startups zijn voortgekomen. Dit bespaart hen enorm veel venture capital. Maar het Seats2meet concept werkt net zo goed voor bibliotheken en theaters. Je krijgt inzichtelijk waar de toegevoegde waarde voor de bibliotheekbezoeker, naast het lenen van boeken in zit. En de persoon die gebruik maakt van een werkplek in een theaterlobby, zal vast vaker een bezoekje aan het theater brengen en hier anderen op attenderen. Je kunt het Seats2meet concept dus ook echt inzetten als nieuw systeem om de loyaliteit bij je klanten te bevorderen.’

Voor Ronald, die duidelijk zijn tijd vooruit is, gaat dat nog lang niet ver genoeg. Hij ziet overal een overvloed aan ruimte en kennis die nodig in kaart gebracht moet worden. Volgens hem heeft de deeleconomie de toekomst en wordt het delen van relevante kennis en kunde de meest waardevolle valuta. ‘Omdat je iets geeft krijg je iets terug. Het gaat om de gelijkwaardigheid waarop je dat wat er is met elkaar deelt.’ Om de relevante kennis die ook aanwezig is in restaurants, op bijeenkomsten, pleinen en in parken inzichtelijk te maken, ontwikkelden Ronald en Mariëlle The Serendipity Machine. Met deze slimme app op je telefoon, zorg je ervoor dat je op vrijwel elke locatie, wereldwijd, in contact kan komen met andere gebruikers van de app. Zo wordt inzichtelijk wie er op dat moment in jouw buurt open staat om zijn of haar kennis en ervaring met jou te delen zodat je samen vooruitkomt. Het addertje? Ronald glimlacht stoutmoedig: ‘We leveren een bijdrage aan het creëren van een ecosysteem dat toekomst bestendig is, waarbij we op die manier zelf ook relevant blijven. Nu en in de toekomst. Daar komt geen addertje onder het gras bij kijken.’

Wat is Seats2Meet?

S2M is een bedrijf dat vraag en aanbod aan kennis en ervaring op fysieke locaties inzichtelijk maakt door middel van slimme technologie. Met een handige app en een reserveringssysteem wordt de schat aan kennis en ervaring zichtbaar gemaakt die op dat moment ‘in huis’ aanwezig is. Daarmee wordt de drempel verlaagd om samen te werken en kennis te delen op basis van ‘toevallige’ ontmoeting.

Wanneer is S2M interessant voor jou?

Als je een bedrijf bent dat:

  • Bruisende vergader locaties zoekt die je makkelijk en snel digitaal kan reserveren: HOE?
  • Samenwerken en kennisdelen wil bevorderen: HOE?
  • Inzichtelijk wil maken welke kennis en ervaring (sociaal kapitaal) er in huis is: HOE?
  • De deuren open wil zetten voor innovatie, verbinding en synergie: HOE?

Als je een zelfstandig professional bent die:

  • Fijne gratis* werklocaties zoekt: HOE?
    *GRATIS BESTAAT NIET?!
    Klopt: Wil je privacy en ongestoord kunnen werken dan betaal je met geld. Sta je ervoor open om je kennis en ervaring met anderen te delen dan kun je gratis gebruik maken van de werklocaties, je betaalt immers met jouw sociaal kapitaal
  • Openstaat/op zoek is naar (werk)locaties waar je kennis en ervaring kan uitwisselen met anderen: HOE?

Wie maken er gebruik van S2M?

Deze is tweeledig te antwoorden, maar centraal staat dat iedereen die open staat om elkaar te ontmoeten en wie kennis delen ziet als meerwaarde voor zichzelf, gebruik maakt van het S2M concept. Enerzijds als locatie aanbieder denk aan: vergaderzalen aanbieders, bibliotheken, scholen, theaters, grote en minder grote bedrijven en anderzijds als gebruiker zoals zelfstandig professionals, werknemers, studenten, etc.

Wat levert het hen op?

De Erasmus Universiteit heeft op basis van een groot onderzoek n 2015 het aangetoond dat 1 op de 6 users een betaalde baan kreeg, een betaalde opdrachten of  een eigen bedrijf startte. ** 2013-2015 Survey by the Erasmus University of Rotterdam.